fredag 18. februar 2011

Film: Kongens tale

Da har Fjordheksa vært på kino igjen! Skulle tro man ikke hadde bedre ting å gjøre, men pytt! Denne filmen var i hvert fall verdt både tid og penger.
Colin Firth har lenge vært en av mine favorittskuespillere, og her befester han posisjonen! I Kongens tale spiller han prins Albert, nummer to i rekkefølgen til den britiske tronen, som plutselig kastes ut i kongegjerningen. Han blir kong GeorgeVI. Radioen har gjort sitt inntog i samfunnet, og kongen forventes å holde offentlige taler som kringkastes til hele det britiske imperiet. Problemet til den nye kongen er bare at han stammer! Han har fått hjelp av diverse promintente leger, men ingen har funnet en løsning på problemet. Etter hvert finner hans kone, den blivende dronning, en som mener han kan hjelpe. Og dermed er historien om et vanskelig og konfliktfylt samarbeid, i gang.

Veldig bra laget, tidsriktig og intelligent. Og det er godt å se Helena Bonham Carter i en rolle der hun ikke er verken eventyrfigur eller blodig musikalfigur. Man er så vant til å se hennes digre øyne i urealistiske historier at det nesten er vanskelig å forholde seg til henne som et "vanlig" menneske, men det går jo veldig fint. Vår tids dronning Elizabeth er en veloppdragen 13-åring, og fremstilles som en nokså ubetydelig person i dette.

Geoffrey Rush spiller den australske talepedagogen Lionel Logue med overbevisende prestasjoner.