tirsdag 24. januar 2012

En blogg om OPPLEVELSER

Denne bloggen skal nå bli en blogg om opplevelser. Jada! Spennende og morsomme, rørende og irriterende, altomfattende og hverdagslige.. Gidder ikke lage blogg om bare kultur. Da må jeg hele tida sitte og tenke over om dette og hint går inn under begrepet. Det å lage en blogg om hverdag og familie vil jeg heller aldri klare. Til det er huset for rotete, ungene for late og håndarbeidet for uferdig. Men opplevelser. Opplevelser omfatter jo så mangt…

Hva er en opplevelse?  I den Wikibaserte nettordboka Wiktionary heter det at en opplevelser er en «Begivenhet eller hendelse av minneverdig karakter»
Noen spørsmål melder seg hos meg når jeg begynner å filosofere over dette begrepet opplevelse. Tanken som først og fremst melder seg, er at en opplevelse krever at man er aktiv. Men på hvilken måte? Kan en opplevelse være stille og rolig? Det vil jeg mene. Fordrer det at man kommer seg opp av sofaen og ut av huset? Ikke nødvendigvis. Hvordan kan det da stemme at man må være aktiv for å få en opplevelse?

Er det å være til stede i nuet, at man åpner sinnet for en opplevelse, en form for aktivitet? Et nærvær til deg selv og det som er rundt deg. Man må ikke nødvendigvis oppsøke en opplevelse for å erfare den, opplevelsen kan dukke opp uten forvarsel i et uforvarende øyeblikk. Bare tenk på den gangen du kastet et blikk til siden, og plutselig så ditt barns myke ansiktsprofil og kjente hjertet utvide seg i oppdagelsen av hvor vakkert det var. Samtidig vil sjansen for å få gode opplevelser øke i takt med hvor oppsøkende du er. Går du ofte tur på fjellet, setter deg i båten eller går på konsert, vil du mest sannsynlig få flere spennende og lykkelige opplevelser enn hvis du stadig holder deg innendørs, hjemme med katta, med moppen i ene hånda og røyken i den andre… Eller? Tar jeg feil?

 Kanskje har andre flust av opplevelser, bare i det å være seg selv, med familie, hund og ukentlig handletur på Rema? Og kanskje får noen så mange opplevelser i forbindelse med jobb at de ikke takler mer aktivitet, fysisk eller psykisk på fritida? Ikke skal jeg dømme eller si hva som er rett.

Jeg vet bare, at for meg gir det å oppsøke opplevelser, komme seg ut, være aktiv, et overskudd for resten av tilværelsen. Og har man først åpnet sinnet, og er på utkikk etter gode opplevelser, kommer de før du aner det, og uten at du har planlagt det. Det kan være godheten i en stemme, fryden over å få god fart på «dessa» (husken, for de som ikke er bekjent med nordnorsk dialekt) eller den fengende bassen i en god jazzlåt. Og så er det slik, at i jakten på den gode opplevelsen, vil noen ganger den dårlige opplevelsen melde seg. Naboen i kinosetet som forstyrrer hele filmen med sin fordømte mobiltelefon, konserten der du ble sittende med ei diger søyle akkurat i siktlinjen til vokalisten, eller fjellturen som aldri gikk lenger enn til den første myra der skoen satte seg fast… Slikt kan det ofte bli gode historier av!
Vinteropplevelse :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar