fredag 20. april 2012

Klara Klok og gjengen fra landet


En alt for sjelden gang samles vi, fagledere fra Tromsø kommunes utkantbarnehager. De mest bortgjemte og fleksible barnehagedamer som finnes i denne vår kjære kommune. Vi driver barnehage i eldgamle lærerboliger, der musene fester i kjelleren og lekene er arvegods fra bygdas nåværende tenåringer. Eller vi driver barnehage på skolekjøkkenet på 30 år gamle skoler. Med toalett som deles med skolens 1-4. trinn, 40 elever til sammen. Oppstår det utfordringer, møter vi dem med forekommenhet og fleksible løsninger. Vi limer leker og setter opp musefeller, rømmer barnehagen når det skal foregå undervisning i "Mat og helse" og venter til elevene er gått inn fra friminutt før vi sender barnehageungene på do. Ofte må vi feie over gulvet med moppen, så de ikke blir søkkvåte av alt vannet som ligger på gulvet etter elevenes avkledningsseanse… 

Et eksempel på forekommenhet og fleksibilitet, var i går da vi hadde okkupert et av Rådhusets få møterom, etter avtale gjort for månedsvis siden. Plutselig banket det på (glass-)døra, og kommunens et-eller-annet-råd mente de skulle ha et møte på "vårt" rom. Fleksibel og imøtekommende som hun er, foreslo en av disse eminente faglederne at vi kanskje kunne ta en lengre lunsj…? Det var snakk om en og en halv time! Og vi var kommet kjørende fra alle kanter av kommunen for å møtes her! Heldigvis var vi mer firkantede, vi andre, og sa niks og nei. Her satt vi og her skulle vi sitte.  

Takk og pris for det. Man kan si mye godt og fint om små barnehager på distriktet, og mye av det er riktig og rett. Men noe stort fagmiljø har vi ikke. Dette er den eneste anledningen vi har til å diskutere med fagfolk i lignende jobbsituasjon som vår egen. Vi utveksler gode erfaringer og dårlige opplevelser, utfordringer og gleder, oppdateres på ting vi ikke alltid får med oss i en hektisk hverdag, og støtter hverandre. For tiden jobber vi med en felles søknad om midler fra Fylkeskommunen, til å jobbe med "vennskap og tilhørighet" i barnehagen, og har spennende ting på gang med konferanse som vi kanskje kan dra på, alle sammen. Oi, oi, oi! Møte andre fagfolk, få faglig input, gode ideer, skape ny praksis? Hadde ikke det vært artig?

Men da må vi fortsatt møtes, snakkes og diskutere. Vi må ha en felles arena. For Klara Klok blir aldri klokere av å snakke bare med seg selv. Hun trenger å diskutere med Lene Klok, kverulere med Vivi Klok, oppdateres av Torunn Klok og oppmuntres av Marit Klok. Og hvis Tove Klok og Anne Klok, og til og med Hanne Klok er til stede og røsker litt opp i oss med enda smartere innspill, så er alt som det skal være og vi har distriktsbarnehager med tipp topp mannskap! Og enda litt til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar